NÃ¥ kommer solenergi til Norge – og Øya!

Øyafestivalen har som mål å være blant verdens mest miljøvennlige festivaler. Dette innebærer også energi – og når solenergi nå kommer til Norge for fullt, ville vi være med på moroa.

Hjellnes Consult har vært Øyafestivalens rådgiver på byggkompetanse gjennom en årrekke. I år har de inngått et samarbeid med henholdsvis STS Solar Technologies Scandinavia og OTOVO, som igjen samarbeider om å bistå markedet i den eksplosive veksten som er ventet i det norske solcellemarkedet.

STS Solar Technologies Scandinavia er Norges største leverandør av solcelleutstyr og OTOVO er et nytt kraftselskap for solstrøm som håper å forenkle, finansiere og drifte solcelleanlegg for private hjem og næringsbygg.

– Det har lenge vært klart at Norges satsning på olje og gass er lite bærekraftig. Skal vi oppfylle de ambisiøse klimaløftene fra Paris-avtalen, vi må over på mer fornybar energi, og da kan solenergi spille en viktig rolle, sier Roar Smelhus fra Hjellnes Consult.

Sammen med dem ønsker vi å vise hvilket potensiale som ligger i fornybar solenergi. Under festivalen bygges det en praktisk solinstallasjon som blant annet gir energi til hengekøyer og inngangsparti på Caltexløkka, og hvor overskuddet sendes tilbake til elnettet.

– Kina er ett av de landene som nå leder an i denne utviklingen. I 2013 produserte Kina over 64 % av verdens solenergi, og de investerer nå mest i dette området i verden. Kun i den kinesiske byen Dezhou – en by med like mange innbyggere som Norge – har solceller redusert CO2-utslippene med 200 millioner tonn de siste 20 årene. Her mener vi at Norge bør ta en ledende rolle i årene som ligger foran oss, sier markedsdirektør Smelhus.

Besøk solcelleinstallasjonen på Caltexløkka under festivalen!