SUN VALLEY

I år drives festivalscenen av solceller – neste år kan strømmen produseres på dansegulvet!

Stadig nye løsninger for lokal energiproduksjon på festivaler.

Tirsdag 8. august går årets Øyafestival av stabelen, og for første gang drives store deler av den ene storscenen av egenprodusert energi.

I disse dager holder nemlig rådgivningsselskapet Hjellnes Consult på med å monterer opp 60 kvadratmeter med solceller inne på festivalområdet. 

Målet er å vise folk flest at det er vits i å montere solcellepanel, også i Norge.

Kutter kostnader

Saken er først omtalt i Vårt Oslo.

Solcelleparken er et samarbeidsprosjekt mellom energiselskapet Otovo, STS Solar Technologies Scandinavia, VVS-foreningen og Hjellnes Consult.

Roar Smelhus, som er markedsdirektør og Hjellnes Consults ansvarlige for Øya-samarbeidet, forteller at produksjonen fra solcellene vil dekke rundt halvparten av forbruket til den såkalte Hagen scenen.

– Produksjonen er såpass stor at festivalen forventer å kutte strømkostnadene såpass at det blir tydelig i sluttregningen, sier han. 

Strømproduserende dansegulv

Ideen om solcelleparken ble til i samarbeid mellom Øyafestivalen selv og Hjellnes Consult.

Smelhus forteller at det ble vurdert en rekke ulike miljøvennlige energiløsninger, og at flere av dem kan bli tatt i bruk i årene fremover.

– Vi så på løsninger hvor man produserer strøm basert på skritt eller dans, og vurderte å få til et anlegg på den ene scenen der det danses mye. Dessverre ble dette for dyrt når det kom som tillegg til solcelleparken, forteller Smelhus til Teknisk Ukeblad. 

Men ideen er ikke lagt død av den grunn.

– Neste år håper vi på å ha fått med oss enda flere samarbeidspartnere sånn at dette kan bli mulig, sier han.

Et utstillingsvindu

En annen løsning som ble vurdert for festivalen, men som trolig et av de kommende årene, var muligheten til å lagre egenprodusert strøm på batterier.

– Drømmen er å lage en fornybarpakke til festivaler i fremtiden. Om vi kan kombinere sol, gulv, vind og batteri vil vi komme langt, sier Smelhus. 

Han legger til at det kunne vært moro å produsere så mye fornybart man klarer under en festival, lagre det og se hvor mye energi det faktisk er mulig å skape i løpet av perioden.

– Ikke bare for festivalens del, men også fordi festivaler er en glimrende måte å vise folk flest hva som faktisk er mulig. Om vi bruker festivaler som utstillingsvinduer for denne type løsninger vil vi nå ut til svært mange som tidligere kanskje ikke har sett mulighetene i egenprodusert strøm, sier han.

 

Publisert